Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin ABD’nin önerilerini reddetti

Filistin Yönetimi’nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İsrail-Filistin müzakereleri için sunduğu anlaşma önerilerinin Filistin Yönetimi’nce reddedildiğini söyledi.



Amerikan kaynaklarına göre, Filistin Yönetimi Ä°srail’in bir devlet olarak Yahudi kimliÄŸi üzerinden tanımlanmasına itiraz etti. Kerry’nin sunduÄŸu önerilerde Ä°srail ulusal Yahudi Devleti olarak tanımlanıyordu.

AFP’ye konuÅŸan Filistinli yetkili, “Filistin Yönetimi, Ä°srail-Filistin sorununun çözümü için Amerikan tarafının önerdiÄŸi bu anlaÅŸmanın maddelerini reddediyor. Bu öneriler Filistin’in meÅŸru haklarını ele almıyor” dedi.

Aynı yetkiliye göre, Filistin Yönetimi BaÅŸkanı Mahmut Abbas da Kerry ile yaptığı görüÅŸmede bu tavrı korudu. Abbas, olası bir anlaÅŸmanın uluslararası kurumlar, Arap BirliÄŸi ve Filistin Yönetimi’nin kararlarına göre düzenlenmesi gerektiÄŸini söyledi.

Ä°srail'in ABD Büyükelçisi Den Åžebiro da, Kerry’nin önerdiÄŸi anlaÅŸma maddelerinin Ä°srail’in Yahudi kimliÄŸini tanıyan ve koruma altına alan maddeleri içerdiÄŸini açıkladı.

Abbas, Kerry ile PerÅŸambe günü Filistin-Ä°srail barış müzakerelerini deÄŸerlendirmek üzere görüÅŸmüÅŸtü. Amerikan kaynakları bu görüÅŸmenin olumlu geçtiÄŸini söylemesine raÄŸmen Filistinli kaynaklar görüÅŸmeden memnun kalmadıklarını açıkladılar.

Abbas, Paris’te Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande ile yaptığı görüÅŸme sonrasında da ABD’nin ÅŸimdiye kadar hiçbir zaman Ä°srail-Filistin sorununa bir çözüm bulmayı baÅŸaramadığını söyledi.

Barış müzakereleri

Ä°srail ve Filistin arasındaki barış görüÅŸmeleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuÄŸuyla Temmuz 2013’te yeniden baÅŸladı.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı görevine gelmesinden bu yana geçen bir yıllık süre içinde Kerry, Ä°srail ve Batı Åžeria’yı 11 kez ziyaret etti. Kerry bu ziyaretlerde taraflar arasında nihai bir statü anlaÅŸmasına varılmasını umuyor. Ä°srail-Filistin arasında Kerry’nin aracılığında devam eden barış müzakereleri için 9 aylık bir takvim belirlenmiÅŸti. Bu süre Nisan ayı sonu itibariyle bitiyor.

Filistinliler 1967 yılında Ä°srail tarafından iÅŸgal edilen Batı Åžeria, DoÄŸu Kudüs ve Gazze’nin dâhil olduÄŸu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. Ancak yaklaşık 20 yıldır süren Ä°srail-Filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.